de Voor- en nadelen

  • Het is als eerste een duurzame manier om stroom op te wekken, in de zin van het feit dat ze géén CO2 . Dit is goed voor het milieu en dus positief.
  • Deze nieuwe manier kost op dit moment nog wel geld, maar moet op lange termijn zeker geld op gaan leveren.
  • Met het IJsselmeer als goed regelbare zoetwaterbuffer is deze manier van duurzame elektriciteitsproductie in principe goed af te stemmen op de behoefte. Dat zou nog wel eens een heel belangrijk pluspunt kunnen zijn van een RED-centrale op de Afsluitdijk.

 

 

 

  • Eerder vertelde ik dus dat het een duurzame manier van stroom opwekken is, maar in een ander opzicht is deze manier van stroom opwekken juist heel slecht voor het milieu. Het leven in water, zoals vissen, zijn meestal erg gevoelig voor een bepaalde zoutgraad. Bij Blue Energy worden zout en zoet water gemengd, waardoor een nieuwe zoutconcentratie ontstaat. Als dit zomaar ergens gedumpt wordt, kan dat het leven in die omgeving beïnvloeden. Ook de verrotte membranen  zijn ze meestal zo verontreinigd dat ze als chemisch afval moeten worden behandeld.
  • Op nieuw vertelde ik dus bij de voordelen dat het project geld zal gaan opleveren. Op dit moment  kost het project nog veel geld:
    1. De membranen moeten regelmatig gereinigd worden, ook wanneer deze in de installatie zit. Dit kan niet met het zoutte en zoete water, en dus moet men of vaak de membranen vervangen of het goede water laten transporteren (in grote hoeveelheden)
    2. Ook levert de centrale relatief minder stroom en de opbrengst zal nooit constant zijn omdat de zoetwaterstroom niet altijd gelijk is.
    3. De opstart kost(te) veel geld, want voor dat de nieuwe vorm van energie oplevert, moet er eerst nog veel onderzoek gedaan worden; er moet in worden geïnvesteerd.
  • De installaties voor blauwe energie kunnen niet zomaar overal staan; ze moeten ergens staan op de grens tussen zoet en zout water.